Hyldeblomstsalt

Nu er det tid til høst af hyldeblomster for lige om et øjeblik er de afblomstret…

hyld2

hyldesalt1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit yndlingssalt i køkkenet har længe været Camilla Plums hyldeblomstsalt med en anelse bid. Jeg har endnu ikke haft trang til at ændre det mindste ved opskriften, for det er bare godt som det er.

Til krydret hyldeblomstsalt skal du bruge

1/2 liter hyldeblomster (ryddet for småkravl og de største stilke)
2 hvidløg (nej, ikke bare fed, men hele pillede hvidløg)
2 citroner (kun skallen)
chili (mængden er afhængig af type – og din tolerans overfor denne hotte sag)
200 gr. groft salt

Omkring halvdelen af hyldeblomsterne nippes af skærmene og gemmes til senere. Resten kommes i foodprocessor eller blender sammen med den rensede chili, hvidløgsfed, citronskal og salt og der køres til det hele er godt og grundigt kvast og blandet. Vend de resterende blomster i massen og bred det hele ud i et stort fad og stil det i solen, så saltet kan tørre. Er det skyet, kan ovnen selvfølgelig bruges – sæt det ved 50 gr. indtil det er tørt.

Blandingen kommes på glas med tætsluttende låg og kan bruges til snart sagt alt: Kylling, fisk, gris, kalv og lam – og ikke mindst ovnbagte grøntsager.

hyldesalt5hyldesalt3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I år har jeg også prøvet at lave en ren hyldesalt, som jeg glæder mig til at afprøve. Den rene version stammer fra kogebogsforfatteren Steen Larsen.

Fyld et glas med 2 dele hyldeblomst (renset og trimmet) og 3 dele salt. Ryst glasset grundigt flere gange om dagen. Jeg gav det en tur i foodprocessoren i stedet. Dette salt er ikke tørret og kan bruges efter et par dage. Saltet skulle egne sig særlig godt til lyst kød og det skal da prøves i aften til de grillede svinekoteletter.

hyldesalt2_2hyldesalt2_1

 

 

 

 

 

 

 

 

Rigtig god Skt. Hans aften 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.