Hvid chokolade panna cotta m. sødskærm
Jeg har i et tidligere indlæg deltaget i en lille spøg mellem madblogs, madbloggerudfordringen3 med et indlæg i kategorien for hovedretter, nemlig Stegt flæsk, tre slags hindbær og branket salat .
Man kunne vælge at lave en hovedret eller en dessert (noget sødt).
Egentlig er det for sent nu, men der blev ved med at tumle dessert-ideer rundt i hovedet på mig så her kommer, hvad der kunne være et indspark i dessertkategorien.
Retten skulle indeholde frugt, chokolade og krydderurter/blomster. Og i mit hovede endte den således.
Hvid chokolade panna cotta:
- ½ l fløde (den bedste kvalitet du kan opdrive)
- 50 g rørsukker
- 40 gr hvid chokolade
- 1 godt bundt sødskærm med stængeler
- 2 blade husblas
Panna cotta er så simpelt at man tror det er lyv.
Kog fløde op med sukkeret og lad det boble stille i 10 min. Imens lægger husblassen i koldt vand og sødskærmen renses og hakkes fint. Hvis du ikke kan få fat i sødskærm kan man bruges estragon istedet . En masse af smagen sidder i sødskærmens stængel så den skal endelig med i blandingen. Den hvide chokolade hakkes også.
Tag fløden af varmen, og rør først husblas, så hvid chokolade og sødskærm i. Lad stå og trække i mindst 10 min. indtil man tydeligt kan fornemme lakridstonerne fra sødskærmen i blandingen.
Sigt nu massen op i de skåle der skal serveres i. Læg film over og stil køligt.
De skal laves mindst 3 timer før du går til bords, ellers når de ikke at sætte sig ordentligt.
Syltede skovkirsebær:
- ½ kg modne skovkirsebær (jeg tror de kaldes fugle-kirsebær, alm. kan godt bruges istedet)
- 300 g sukker
- 1 dl rom
- lidt Atamon hvis de skal gemmes
Skovkirsebær har det fortrin, at de indeholder en del flere bitterstoffer (meget mere mandelsmag) end det almindelige kirsebær. De kan på en god dag godt minde lidt om Amarenakirsebær, når de er færdigsyltet. Det er lige nu de skal hentes, før alle fuglene går igang med festmåltidet ;-). Deres største ulempe er, at de er så små og så besværlige at udstene 🙁
Men udsten kirsebærene alligevel. Skyl og knæk ca. halvdelen af kirsebærstenene. Kog sukker, kerner og kirsebær langsomt op. Kog kun massen et par minutter. Tag af varmen og skum syltetøjet af. Tilsæt Atamonen og køl lidt ned før rommen blandes i.
Hæld i pinligt rene romskyllede glas og luk til med det samme.
Kakaocrumble, ikke helt som Strangas:
- 50 g smør
- 25 g kakao ( så god som du har råd til )
- 50 g brunt sukker
- 50 g mel
- 50 g mandelmel (lav det selv hvis du har mulighed for det, helst lidt grov)
- lidt lakridspulver fra Bûlow
Strangas bruger kakaobønner- det havde jeg ikke.
Det hele på nær lakrids blandes i en foodprocessor og fordeles ud over en bageplade. Jo tyndere dejen er jo hurtigere går det i ovnen.
Ovnen varmes op til 160º og crumblen sættes ind. Det er svært at angive en fast tid, fordi det er afhængigt af tykkelsen på dejen. I opskriften fra Strangas står der det bages indtil det er gyldent brunt – men her er der kakao i !!! Så det er mere et spørgsmål om fornemmelse og lugtesans – det må endelig ikke blive branket.
Knus så til jordagtig konsistens. Ved serveringen drysses der lidt lakridspulver over kakaocrumblen.
Broken gel:
- 50 g saft fra de syltede kirsebær
- 0,5 g Kelcogel F
- en lille smule salt
- lidt citronsaft til at justere smagen
Bland Kelgogel F og salt. Har du ikke Kelgogel, kan man bruge agar agar istedet, men der må du selv checke blandingsforholdene. Brug en elpisker når du blander det tørre med kirsebærsaften. Det skal blandes godt. Varm saften op til kogepunktet og lad det køle ned. Skal der lidt citron i er det nu, efter det er taget af varmen før det sætte sig. Kom kirsebærsaucen i køleskabet til den er kold. Pisk så, det der nu er gele, til den bliverer glat og ‘flydende’ men tyk . Kelcogel F har den fordel at det er helt smagløst. Har du en klar juice vil gele’en blive fuldstændig glasklar.
Kelgogel F kan fås hos Modernist Pantry hvor du også kan læse lidt mere om hvad det er for et stof (det er udvundet af bakterien Sphingomonas elodea ). Modernist Pantry sender gerne til danmark, men det kan betale sig at købe flere ting ad gangen da portoen ellers bliver relativt kostbar fra USA.
Yderligt har jeg brugt lidt drænede kirsebær fra syltetøjet, lidt friske kirsebær og sødskærmsblade til anretningen.
Skriv et svar