Bagt rabarber med fennikelfrø m.m. ;-)
Jeg har i et stykke tid haft lyst til at lave en is på græsk yoghurt. Bare for at prøve – normalt er jeg ikke så vild med is på yoghurt, der er en skarphed – en syrlighed tilstede jeg ikke synes passer ind i isen univers. Men måske kunne man bruge det konstruktivt….
Nå, istedet for at gå igang med isen, skubbede jeg det lidt til side. Der er noget overflødigt ved desserter – en slags syndighed – der gør at jeg skal tage mig sammen til at lave dem. Det er lidt forbudt.
Og i den periode der gik fra jeg tænkte på yoghurt is til jeg endelig fik gået igang, fik jeg sparet en masse elementer sammen.
Rabarber, vendt i rørsukker og krydret med fennikelfrø.
En citroncreme – der her blev til en limecreme.
Den geniale friskost fra Arla, Loke, brugt i dessertsammenhæng.
Dulce de leche tilsmagt med lakrids og så en nem crumble på Oreos.
Da ‘dessertdiget’ endelig sprang læk stod jeg pludselig med alt for mange elementer der alle endte på tallerkenen. Alt smagte godt, også sammen, men det ville nok have været smukkere og enklere at nøjes 2 eller tre elementer istedet.
Nå, lad os få begyndt.
Bagte rabarber med fennikelfrø.
- 200 g rabarber
- 100 g rørsukker
- 1½ tsk knust fennikelfrø
Rens rabarberne omhyggeligt. Skær i passende længder og vend med sukker og fennikelfrø i et fad. Spred dem ud så rabarberne ligger enkeltvis. Bag ved 150° i 15 – 20 minutter. I starten kan men vende dem lidt rundt, men pas på, de bliver meget hurtigt smattede og så skal man ikke røre for meget ved dem. Hold godt øje med dem, mine var tæt på at få for meget.
Yoghurt-is med lynghonning og kondenseret mælk
- 200 g græsk yoghurt
- 1 dl kondenseret mælk (gem resten af dåsen til dulce de leche)
- 50-75 g lynghonning
Pisk yoghurt og kondenseret mælk sammen med den smeltede honning. Du kan evt erstatte den kondenserede mælk, med alm. mælk og så komme lidt mere honning i blandingen, men smag dig frem. Is-massen skal dog være sød, en del af sødmen forsvinder ved frysningen. Fryses bedst på ismaskine. Man kan dog hælde isen i en plastbeholder og kom den i fryseren. I så fald skal der røres i is-massen en gang i timen de næste 3-4 timer.
Det er vigtigt at honningen har lidt ‘karakter’. Vi har fået en sær vane med altid at købe honning med hjem fra vores ferier. Og her brugte jeg en ekstremt kraftig bruyere honning (lyng) fra Pyrenæerne. Men en dansk lynghonning vil gå fint.
Dulche de leche med lakrids
- 1 dl kondenseret mælk
- 2 tsk lakridspulver
- 1 nip salt
Bland den kondenserede mælk grundigt med lakridspulveret og saltet.
Hæld det hele i et lille rent henkogningsglas. Luk med det tæt og kog i 2½-3 timer. Vandet skal stå op over kanten på lakridsblandingen – men må ikke komme op til gummipakningen. Sørg undevejs for at der er nok vand i gryden – efterfyld om nødvendigt. Karamellen blev i mit tilfælde ikke cremet og flydende – men næsten lidt kage-agtig. Det kan skyldes en reaktion med lakridspulveret, men smagen var der absolut intet i vejen med, så det er ikke sidste gang jeg forsøger mig med at sætte smag på dulche de leche. Bare tænk på lidt revet citronskal, eller hakket rosmarin, eller…. Så tak til Becauseitmatters.dk for ideen med at udnytte rester af kondenseret mælk ved at koge dem i sylteglas.
Limecreme
- Saft af 1½ lime
- revet skal af ½ lime
- 50 g rørsukker
- 1½ æg
- 25 g smør
Igen en opskrift jeg har planket fra Becauseitmatters.dk. Jo jo, selvfølgelig læser jeg også andre blogs, men de konstante fristelser og de smukke billeder derovre taler altså direkte til min mund og mave. Jeg har ændret den til en lime creme og tilføjer lidt lime-skal efter den er færdiglavet.
Kom alle ingredienser på nær smør og limeskal i en gryde og varm langsomt op under konstant omrøring. Det skal kun tykne, men må endelig ikke koge.
Når den er tyknet tages cremen af varmen og smørret piskes i sammen med limeskallen. Hæld i en sprøjtepose og læg på køl.
Crumble på Oreos
- 4-6 oreos
Det her er nærmest for nemt. Fjern den vamle ‘vanillie’ creme mellem kikselagene. Knus kiksene mellemfint. De skal stadig knase mellem tænderne.
Der er nu frit slag for at komponere en dessert af de ovenstående elementer. Alt passede rigtig godt sammen på nær is og friskost. Der skete et sammenstød med de to slags mælkekulturer, der ikke var helt i top.
Så er du blevet inspireret, så vælg 2-3 elementer og pynt evt. med lidt citronverbena eller måske en blomst.
God fornøjelse.
Skriv et svar