Henkogte chili

Her er en løsning, hvis man som jeg bor sammen med en person med helt utroligt grønne fingre, der har slået sig på chili window farming.

Orange Habanero, Chekoslovakian black, Pimientos del padron og Piment d’espelette med mange flere, har stået side om side og taget udsigten over den ‘betagende’ vesterbrogade hele sommeren. Og hvad er resultatet, chili i mængder der oversiger min forstand (Palle siger mere end 600 frugter) har ligge klar til at blive forarbejdet i fryseren.

Når man står i den situation kan man blive desperat.

Jeg kastede mig derfor ud i en fortolkning af Camilla Plums henkogte chili fra tv2.
Undertegnede fare ud i byen for at investere i standard æbleeddike, men kommer hjem med en blandingsedikke fra Meyer – delvist inddampet æblesaft og edikke. Hm….

Men det blev godt – rigtig godt. Faktisk smager det helt forrygende, og fordi vi kom en snackpeber ved, meget, meget aromatisk.

Som henkogningsglas kan du bruge hvad der passer dig. Både patentglas og syltetøjsglas. Jeg sværger til patentglas af typen Weck.
I danmark kan de fås her sylteglas.dk, men jeg har købt mine i tyskland hos glaeserundflaschen. Der er de noget billigere hvis man køber ind i rimelig mængde af gangen. (Opdatering, gläserundflachen kan nu betales via paypal, så der skulle ikke være noget i vejen for at bruge dem nu)

Der er blot den hage at betalingen sker via bankoverførsel – det ved jeg godt man har advaret meget imod, fordi du ikke har nogen sikkerhed for at få hverken dine vare eller penge retur. Jeg tog nu chancen, og hos dem gav det en fuldstændigt gnidningsløs levering via GLS og glassene var emballeret efter alle forskrifter.
Hvis du synes at Meyers æbleeddike er pebret, så har du ret. Det kan godt lade sig gøre at lave opskriften uden – men der skal skrues op for sukkeret, og det bliver altså ikke lige så godt – Den balsamiske fremhæver de frugagtige noter.
Det man kan gøre er at bruge halvt af hver, især hvis man finder en æbleedikke der ikke er så skarp som nogle kan være.

Er man som os glad for en lille sildemad i ny og næ, ja så kan specielt den hvide af slagsen, få et spark i r…. af lidt henkogt chili. Det er bare godt, Prøv det.

Ingredienser:
2 l friske chili, heraf 2 snackpeber
2,5 dl Meyer’s balsamisk æbleeddike
2,5 dl alm. æbleeddikke
1 spsk. groft salt
250 g rørsukker
1 lang peber til hvert glas
1 laurbærblad til hvert glas
1 kvist timian til hvert glas
1 stk citronskal til hvert glas
Sylteglas eller patent flasker.

Fremgangsmåde:
Prop chilierne tæt i glas eller flasker men ikke for højt, der skal være mindst 1 cm til top når glasset er fyldt, ellers kravler det over når du varmer dem op i ovnen.  Fordel resten af ingredienserne i glassene, skru lågene næsten helt på, hvis det er almindelige sylteglas du bruger.

Hvis du bruger rigtige patentglas med gummipakning kan glassene lukkes helt. Når man varmer glassene op, vil der dannes damp som skal ha lov at slippe ud, ellers eksploderer glassene, og det kan fint slippe ud ved patenglassets gummipakning.
Sæt glassene i ovnen ved 110 grader og lad dem stå til indholdet er faldet lidt sammen og det bobler lystigt af sted i glassene. Tag glassene ud og skru dem helt stramt på med tykke grydelapper, mens de er varme.
Sæt dem tilbage i ovnen og køl af. Patentglas bliver bare stående i den slukkede ovn, til de er kølet af.
Vask glassene udenpå, når de er kølet af, og opbevar et køligt sted.

Print Friendly

En kommentar til Henkogte chili

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *