Marens fine gærkage
En dejlig gærkage fra min mors arsenal af dejlige opskrifter. Opskrifter hun har sakset fra forskellige blade og magasiner og klæbet ind sin en stadig voksende opskriftssamling.
En af familieklassikerne blandt udklippene er denne gammeldags gærkringle, som guderne må vide hvor stammer fra.
Men den er ofte på tapetet når vi besøger de gamle.
Og den bliver spist med lige stor fornøjelse hver gang.
Måske det yderst liberale forbrug af smør er medvirkende til velsmagen 🙂 Og så at den ikke er så hvinende sødt som meget wienerbrød ellers kan være.
Dejen består af:
- 2 æg
- 2 dl mælk
- 250 g blødt smør
- 50 gr gær
- 2 spsk melis
- lidt salt
- 500 gr. mel
Fyldet kan varieres efter smag og behag men et godt udgangspunkt er
- 125 g smør
- 2 tsk kardemomme, vanilliesukker, kanel eller hvad du har lyst til.
- 100-150 g rosiner eller anden tørret frugt.
- 50 gr. florsukker
Til pynt
- 1 sammenpisket æg
- Mandelsplitter
- Perlesukker
Æg, mælk, gær og sukker piskes sammen.
Ælt det blødgjorte smør, salt og melet i blandingen. Og jo, dejen skal være blød 😉
Lad dejen hæve 1 time.
Hæld dejen ud på bagepladen og placer hænderne i midten. Skub dejen ud til siderne så den formes som en rund ‘Kringle’. Tryk dejen lidt fladere, drys med kardemomme og belæg med tynde skiver smør samt rosiner og flormelis.
Fold nu kanterne indover fyldet så der lukkes til. Efterhæv 10 min og pensl med et sammenpisket æg og drys med tesukker og mandelsplitter.
Bages 20 minutter ved 200º Den bliver først brun lige til sidst.
Velbekomme.
Skriv et svar