Bidesild

Bidesild – hvad er det nu for noget. Det er ihvertfald ikke en nutidig servering. Og her er det at indlægget til dels afsløre forfatterens alder.

Hvor mange under 50 aner hvad bidesild er for en størrelse? Hvor mange spiser overhovedet sild jævnligt? Og hvor mange har lyst til at spise med fisk med fingrene. At jeg så kan synes der er for mange der spiser fiskefingre fra frys, er noget ganske andet 😉

bidesild04

Men gammeldags dansk landkøkken skal man skam ikke kimse af. Bare det laves af gode råvare. Tidligere serveredes bidesild med stuvede kartofler. Her nøjes vi med at servere kartoflerne kogte med creme fraiche og rødløg.

bidesild05
Rensede sild til saltning

Udgangspunktet for bidesild er en god spegesild. Vi foretrækker vores egne hjemmelavede, men de kan som regel også hentes hos fiskehandleren.

Der er flere måder at tilberede spegesild – men grundlæggende lægges den rensede sild i en blanding af salt og sukker.

Omtrent 1 kg salt og 100 g sukker til 4 kg sild. Og her kan det ikke understreges nok, silden skal være så frisk som overhovedet muligt.

bidesild01
Øresundssild af egen fangst renset og lagt i salt

Silden skal så ligge på køl og modne i saltlagen, der langsomt trækker væske ud af sildene. Efter 2-3 mdr. er spegesilden klar til brug.

De kan fileteres, udvandes og marineres – men de kan også som her – afskindes og lægges i vand 2-3 timer. Hvorefter silden skæres i 3-4 stykker og er klar til servering.

bidesild02

Når du spiser dem bides sildekødet direkte af benet. Det er som at spise det rene hav, salt og fin sildesmag.

Første gang kan saltet godt virke overvældende – men så er der fedme fra Creme fraiche, skarpheden og sødmen fra løget og den milde kartoffel til at runde af. Og det smager fantastisk.

bidesild03

Iøvrigt har jeg fået blod på tanden, så der kunne godt dukke andre, måske mere nutidige serveringsforslag med bidesild på fodertruget.

God appetit

 

Comments

14 svar til “Bidesild”

  1. Knud Esager Avatar
    Knud Esager

    Det er en gudespise, jeg får det tit og det er mine egne hjemme saltede.

    1. Mik Avatar
      Mik

      Ja, det er nemlig godt.

  2. Poul Verner Aarestrup Jørgensen Avatar

    😆 Ovenstående opskrift på Bidesild lyder dejligt, håber, at få lejlighed til at smage en sådan ret. Vi på Lolland bruger Bidesild til en rigtig god herrefrokost, hvor den skylles ned med brændevin. Vi får det altid til Påske – og Pinsefrokosten. det er ikke altid lige nemt, at
    få fat i Salt-/spegesild, ingen supermarkeder har dem, og ikke alle fiskehandler har dem. Mvh. PVJ 87 år.

    1. Mik Avatar
      Mik

      Det er rigtigt. Desværre bliver det stadig sværere at få fat i saltede sild. Så løsningen er selv at lave dem. Og nu sidder jeg og får lyst til en bidesild, desværre har vi brugt årets saltede sild op. Mvh. Mikael

    2. Knud Esager Avatar
      Knud Esager

      Du skal ha fat i silden om efteråret ( Høstsild ) og så selv salte dem.

      1. Mik Avatar
        Mik

        Det er lige det vi gør Knud.

  3. Marianne Avatar
    Marianne

    En bidesild er fuldstændig utænkelig ved juletid, med både en kartoffel og en fedtemad. Jyder ved ikke hvad det er.

    1. Mikael Avatar
      Mikael

      Nej. Bidesild er aldrig utænkeligt. Og beklager min lidt sløve respons. Håber i når det før nytår 😉

  4. peter larsen Avatar
    peter larsen

    Hej,skal kryddersilden være helt dækket af lage. ❓

    1. Mikael Avatar
      Mikael

      Ja silden skal være dækket af flere grunde. Saltlagen hindre først og fremmest vækst af uønskede microber. Hvis silden stikker op over lagen vil den kunne blive angrebet. Og sild der ikke er dækket af salt vil også blive ‘angrebet’ af ilten i luften der vil harskne fedtstofferne og så smager det absolut ikke godt længere.

      1. Erik Andersen Avatar
        Erik Andersen

        peter larsen. Det er IKKE en kryddersild, men en fersk fisk

        1. Mik Avatar
          Mik

          Du har fuldstændig ret.

  5. steen larsen Avatar
    steen larsen

    som “bette” dreng, i et fiskerileje, er jeg opvokset med havets goder.
    fisk—bvadr.
    i dag, 63 år, er en bidesild og en “bjesk# et must. det skal være i vennelag.
    det skal tilføjes, at en – TØRRED JYDE – ikke er at foragte,
    Forklaring for uvidende: Saltet – soltørret – rødspætte.

    1. Mikael Avatar
      Mikael

      Den tørrede jyde har jeg endnu til gode. Må se hvor jeg kan støve sådan en op her i det kjøvenhavnske 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.