Saltede ansjoser – det glade vanvid

Kender i det, man står i Metros fisk – og leder efter en fisk til aftensmad. Bedst som man står og forsøger at vælge noget ud, ser man en bakke med blankøjede ansjoser. Og så er det man ikke kan sige nej.

Så er det der skal laves saltede ansjoser. Ikke til aftensmad, men som umamifyldt krydderi til Italiensk mad, til leverpostej og andet godt.

Hjemme fra Metro skylles fisken meget grundigt og lægges i en passende skål lagvis med salt. Først lidt salt i bunden, så et lag ansjoser – salt til det dækker – så et lag ansjoser mere.

Bliv ved til der ikke er flere ansjoser tilbage og dæk med salt. Læg låg på og kom i køleskabet aller bagerst inde og glem dem i mindst 12 uger.  Ansjos_1

Og så kommer det sjove. Nu skal de renses. Hoved og hale skæres af. Læg et snit fra gat mod halen vend og skær et snit hele vejen langs rygfinnen. Nu kan ansjosen frigøres fra benene. Start fra haleenden og kør en tommelfinger op langs rygraden. Træk rygraden fri af den anden filet og soigner begge.

God arbejdslyst 😉

Ansjos_2

Du skulle gerne ende med et resultat som dette, når fileterne er skyllet rene.

Ansjos_3

De lægges nu løst ned i pinligt rene glas. Glassene må endelig ikke stoppes for hårdt, da der skal olivenolie i og den skal lukke al ilt ud så ansjoserne ikke fordærver – der må ikke være luftlommer tilbage når du er færdig.

Ansjos_4

Kaster du dig ud i at lave saltede ansjoser – er det vigtigt at du holder en god køkkenhygiejne hele vejen igennem.  Da de skal modnes vil der være gode chancer for at der kan gå noget galt, hvis du ikke sørger for at alt er helt rent undervejs.

Jeg har ikke kommet mængdeangivelser på ‘opskriften’. Den giver ligsom sig selv, men mon ikke der er brugt ½ kg salt ½ kg ansjoser og 200-250 ml olivenolie. Det giver nok ansjoser til os 1 helt år (2 pers.) samtidig med vi også kan forære lidt bort som værtindgaver. Vi bruger olivenolie selvom det er lidt besværligt, da vi opbevare ansjoserne på køl og det stivner lidt.  Man kunne istedet bruge solsikkeolie.

Vi har haft stor glæde af dem vi har lavet – der er tredie gang vi går igang og absolut ikke sidste. Resultatet er en mild men karakterfuld ansjos, som vi blandt andet bruger i dressingen til Cæsarsalat, i leverpostej og til kalvesteg på italiensk maner og en enkelt filet kan gøre underværker i en kødsovs til pasta.

God fornøjelse.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

13 kommentarer til Saltede ansjoser – det glade vanvid

  • Kim Kaos skriver:

    Jeg skal i Torvehallerne i dag – de har ringet og fortalt de har fået ansjoser hjem til mig.

    Jeg giver lige et praj om de har flere når jeg er hjemme.

    • Mikael skriver:

      Takker for tilbudet Kim. Men jeg tror vi holder ved det ene kilo vi fik lagt på salt i december. Hvilket ikke betyder andre ikke kunne være interesseret. Og rigtig god fornøjelse.

      • Kim Kaos skriver:

        3 kg. blev det til – af med hovederne (indvoldene ryger med) og så op i 8 halvstore Weck sylteglas – op på en alubradepande og så i køleskabet – de skal lige toppes og presses de næste par dage.

        Husk at rulle og vende dem indimellem (saltet bundfælles) og så ellers gå og glæde sig til de bliver klar om alt alt for lang tid.

        Imellemtiden så har jeg et par 1 kg dåser på vej af Agostino Recca Salted Whole Anchovies jeg kan hygge mig med.

        Men ellers kan jeg anbefale Fiskekajen i Torvehallerne og hils Robet Mani fra mig – han kan skaffe friske ansjoser hjem og mange mange andre af de mere sjældne fisk og skaldyr.

  • Kim Kaos skriver:

    Jeg salter også ansjoser når jeg ellers kan finde dem – men bruger solsikkeolie da olivenolie størkner i køleskabet.

    Hvis man vil bruge olivenolie – så nøjes med at rense så der er nok til en glas

    Desværre tager det længere tid at fremstille med end at spise dem – LOL

    • Mikael skriver:

      Det er rigtigt olivenolie størkner. Og det er rigtigt det tager lang tid at lave dem – men der er alligevel en stor tilfredsstillelse ved at det er fra egen hånd. Og så smager de jo helt fantastisk.

      • Kim Kaos skriver:

        De smager guddommeligt.

        Desværre er det ikke så nemt at finde friske ansjoser – når jeg er desperat så plejede jeg at søge til Ellos i Sydhavnen – men der er holdt op med de saltede ansjoser og som du ved friske er hundesvære at finde.

        Måske skulle vi udsende varsel her med adresse når de dukker op.

        Jeg har prøvet at lave et batch som jeg gemte 6 mnd. før jeg tog hul på bøtten – men det er svært at holde nallerne væk 😀

        Alternativt så er det fat i en tønde fra Italien og stille den på altanen.

        • Kim Kaos skriver:

          Og hvis der er andre der læser med – så husk at saltlagen kan bruges som krydderi – så smid den ikke væk.

          • Mikael skriver:

            Vi fik heldigvis et kilo ansjoser lagt på salt lige før jul så vi har et lille lager 😉 Men ideen med at bruge saltet som krydderi vil jeg forsøge mig med. Så mange tak for det. Og jeg skriver meget gerne næste gang vi falder over friske ansjoser.

    • Mikael skriver:

      Det skyldes udelukkende Palle. Jeg tror ikke jeg havde bundet an med det, men han har saltet sild masser af gange før, så den lå lige til højrebenet. Jeg er ikke sikker på at der er den store forskel på dem man køber og så vores, måske er de lidt mildere. Men det er sjovt at prøve Og vi bliver jo også ved, år efter år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *