Gul og heftig chilisauce

Først en lille reklame.

Ude på Amager, lige i starten af Englandsvej, ligger der et lille mini marked der i sæsonen (og det er nu og en lille måned frem), får fløjet solmodne superaromatiske mangoer hjem fra Pakistan. Prøv dem bare en gang. Så ser du dig så ikke tilbage, efter den alt for tidligt plukkede supermarkedsversioner. Dem der er opbevaret på køl hele vejen herop, for så at blive tvangsmodnet. Der er simpelthen en verden til forskel.

Så kan du finde en lokal pakistansk grønthandel der gør det samme, er det der du fremover skal købe dine mangoer.

Gul_Chili_Sauce_01

Denne opskrift er affødt af et positivt problem. Vores 3-årige Gule Habanero-busk  har startet sæsonen benhårdt og allerede nu (midt juni) produceret 70 modne chilifrugter.

Scoville er en enhed, man bruger til at beskrive en chili’s styrke

Krydderpaprika ligger mellem 0 og 100.  Jalapenos har en styrke på mellem 2.500 til 10.000. Gul Habanero har en styrke mellem 100.000- 200.000 scoville.

Gul_Chili_Sauce_05

Det er altså nogle pænt stærke basser der vælter ud af vindueskarmen og de skal jo tøjles på en eller anden måde. Det kan man gøre med sødme og frugt. Og ellers må man bare lide, indtil man har vænnet sine smagsløg til styrken 😉  Chili er nemlig også et spørgsmål om tilvænning.

Palle havde en dag skyllet et par hele Habaneroer i en plastbeholder. Plastbeholderen brugte han så til at tage en lille portion vindruer med på arbejde. Vindruerne var blevet uvant stærke og smagte  markant af chili.

Så vær lidt forsigtig. Ikke noget med at klø sig i øret, eller fjerne søvn fra øjnene når du leger med chilier. Og husk endelig at bruge handsker.

Det skal siges at opskriften er meget inspireret af denne opskrift på vivis-chili.dk men her uden ananas.

Nu til opskriften på en heftig gul chilisauce.

  • 550 g gode mangoer (renset vægt, uden sten)
  • 450 g nektariner, abrikoser (friske) og andre tilsvarende frugter (renset vægt)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 løg
  • 300 gr. renset gul peberfrugt
  • 100 g ingefær
  • 2-3 limefrugter (både skal og saft)
  • 80 g rensede gul habanero (husk nu handskerne)
  • 200 g sukker
  • 1 dl neutral olie
  • 3 dl æbleedikke
  • atamon

Rens alle frugter grundigt.

Gul_Chili_Sauce_02

Skræl mangoerne og skær frugtkødet fra dem og de andre frugter i mindre stykker.

Skær ingefæren i små tern. Vask limefrugterne grundigt og riv skallen fint. Pres så saften ud af dem.

Gul_Chili_Sauce_06

Hak løg og hvidløg. Rens peberfrugten og hak også den i mindre stykker.

Gul_Chili_Sauce_04

Hæld olie i  bunden af en stor gryde og rist løgene langsomt, uden at det tager farve. Når de er klare, hældes alt andet i pånær atamon. Mængden af habanero kan du selv justere op og ned. (80 g giver en meget varm sauce efter mine smagsløg, og jeg tilhøre ikke de sarteste). Læg låg på og kog det hele godt igennem. Lad det stå og småsimre i 30 min.

Lad køle en smule og blend blandingen, enten med stavblender eller i en stor blender. Varm op til kogepunktet igen. Smag til med sukker og edikke/limesaft og tag så af varmen.

Kom atamon i og hæld på skoldede flasker og luk tæt. Du kan også undlade atamonen og henkoge flaskerne istedet.

Gul_Chili_Sauce_08

 

Print Friendly

En kommentar til Gul og heftig chilisauce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *