Bidesild

Bidesild – hvad er det nu for noget. Det er ihvertfald ikke en nutidig servering. Og her er det at indlægget til dels afsløre forfatterens alder.

Hvor mange under 50 aner hvad bidesild er for en størrelse? Hvor mange spiser overhovedet sild jævnligt? Og hvor mange har lyst til at spise med fisk med fingrene. At jeg så kan synes der er for mange der spiser fiskefingre fra frys, er noget ganske andet 😉

bidesild04

Men gammeldags dansk landkøkken skal man skam ikke kimse af. Bare det laves af gode råvare. Tidligere serveredes bidesild med stuvede kartofler. Her nøjes vi med at servere kartoflerne kogte med creme fraiche og rødløg.

bidesild05

Rensede sild til saltning

Udgangspunktet for bidesild er en god spegesild. Vi foretrækker vores egne hjemmelavede, men de kan som regel også hentes hos fiskehandleren.

Der er flere måder at tilberede spegesild – men grundlæggende lægges den rensede sild i en blanding af salt og sukker.

Omtrent 1 kg salt og 100 g sukker til 4 kg sild. Og her kan det ikke understreges nok, silden skal være så frisk som overhovedet muligt.

bidesild01

Øresundssild af egen fangst renset og lagt i salt

Silden skal så ligge på køl og modne i saltlagen, der langsomt trækker væske ud af sildene. Efter 2-3 mdr. er spegesilden klar til brug.

De kan fileteres, udvandes og marineres – men de kan også som her – afskindes og lægges i vand 2-3 timer. Hvorefter silden skæres i 3-4 stykker og er klar til servering.

bidesild02

Når du spiser dem bides sildekødet direkte af benet. Det er som at spise det rene hav, salt og fin sildesmag.

Første gang kan saltet godt virke overvældende – men så er der fedme fra Creme fraiche, skarpheden og sødmen fra løget og den milde kartoffel til at runde af. Og det smager fantastisk.

bidesild03

Iøvrigt har jeg fået blod på tanden, så der kunne godt dukke andre, måske mere nutidige serveringsforslag med bidesild på fodertruget.

God appetit

 

Print Friendly

6 kommentarer til Bidesild

  • Marianne skriver:

    En bidesild er fuldstændig utænkelig ved juletid, med både en kartoffel og en fedtemad. Jyder ved ikke hvad det er.

    • Mikael skriver:

      Ja silden skal være dækket af flere grunde. Saltlagen hindre først og fremmest vækst af uønskede microber. Hvis silden stikker op over lagen vil den kunne blive angrebet. Og sild der ikke er dækket af salt vil også blive ‘angrebet’ af ilten i luften der vil harskne fedtstofferne og så smager det absolut ikke godt længere.

  • steen larsen skriver:

    som “bette” dreng, i et fiskerileje, er jeg opvokset med havets goder.
    fisk—bvadr.
    i dag, 63 år, er en bidesild og en “bjesk# et must. det skal være i vennelag.
    det skal tilføjes, at en – TØRRED JYDE – ikke er at foragte,
    Forklaring for uvidende: Saltet – soltørret – rødspætte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *